La Stampa kirjoitti Suomen lipun luovutuksesta Aronassa

 

La Stampa, yksi Italian vanhimmista sanomalehdistä kirjoitti artikkelin pamausveljien vierailusta ja lipun luovuttamisesta Aronan kaupungille. Alla on suomennos kuvan artikkelista. 

La Stampa 25112018.png

 

Lippu on lahja turistilta, joka osti vapaa-ajan asunnon

Suomen lippu liehuu Lago Maggiorella, Italiassa

 

Kuvateksti: Ystävyysseremonia, lippujen vaihto eilen pormestari Gusmerolin toimistossa (kuvassa vasemmalta Petra
Into, Aronan kaupungin kulttuurisihteeri Chiara Autunno, Pekka Pinomaa, Timo Pellikka, kaupunginjohtaja Alberto
Gusmeroli, Antti Pinomaa, Gloria Del Negro, edessä Inton ja Autunnon lapset)
______
Tarina.


Hän rakastui Aronaan sattumalta, kun hän matkasi Italiaa pitkin kohti pohjoista. Suomalainen Pekka Pinomaa, asianajaja, etsi sopivaa paikkaa mistä ostaa vapaa-ajan asunnon, jota jakaa muiden suomalaisten Pamaus-Seuran jäsenten kanssa. Oli vuosi 2009. Lakimies oli aloittanut matkansa etelä-Italiasta autolla. Ylös pitkin saapasmaata, hän oli saapunut Garda järvelle ja siitä hän suuntasi kohti Piemonten puoleista Lago
Maggioren rantaa. Sieltä hän löysi Aronan, joka suorastaan lumosi hänet.

Seuralle ostettiin huoneisto XXIV Maggio -kadun varrelta, johon hän ja toiset Seuran jäsenet perheineen palaavat usein. Yksi asia kuitenkin
vaivasi häntä. Hän halusi nähdä oman maan lipun liehuvan Caduti di Nassiryan rantakadun lipputangoilla, muiden mantereen lippujen vierellä. Näin hän kirjoitti pormestari Alberto Gusmerolille ja eilen kaupungintalolla hän luovutti virallisesti valkoisen siniristilipun kaupungille. Vastalahjaksi hän sai Italian lipun ja kaupungin oman viirin.

”Olen ylpeä tästä vahvasta ystävyydestä - sanoo hymyillen Pekka Pinomaa -. Suomi on myös tunnettu järvimaa, mutta täällä ilmasto on erilainen. Minulle Arona on toinen koti”. Hänen poikansa Antti on naimisissa aronalaisen Gloria Del Negron kanssa, on asunut Aronassa jo muutaman vuoden ja pian aikoo hakea Italian kansalaisuutta. ”Haluaisin kehittää yhteistyösuhteita suomalaisten ja italialaisten yrityksien
välillä - sanoo Antti -. Olen jo työskennellyt tällä alalla”

Hän ja hänen vaimonsa olivat myös läsnä kaupungintalolla, muun Pamauksen seuran jäsendelegaation kanssa: Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus, perustettu vuonna 1891 Viipurissa, kun kaupunki ei ollut vielä siirtynyt Venäjän alaisuuteen, tarjoaa mahdollisuutta suomalaisille liikemiehille sopia liikesuhteita ja järjestää tilaisuuksia.

”Tämä on upea alue ja maisemat ovat ihastuttavia - kertoo Timo Pellikka, Seuran johtokunnan jäsen. Tänne on helppo tulla Malpensan lentokentältä, johon on suora lentoyhteys Helsingistä, Alpit ovat lähellä ja Milano kivenheiton päässä, jos haluaa sinne retkelle”.
Täältä puuttui vaan Suomen lippu, puute, joka johtui rantakadun lipputankojen rajoitetusta määrästä.

Traditio halusi, että mantereen liput rantakadulla vaihtelivat ajoittain. Pian niihin tulee liittymään myös siniristilippu, jonka Pekka Pinomaa luovutti pormestarille.


Kolme asukasta


”Meillä on kolme suomalaista kirjoilla Aronassa - kertoo pormestari Gusmeroli -. Monet tulevat myös tänne lomalle kesällä, joten meistä on oikein tukea tätä ehdotusta, läheisyyden merkkinä meidän kahden yhteisön välillä. Jos meidän kaupunki on tunnettu myös siellä pohjoisessa, niin se on heidän ja heidän Seuransatoiminnan ansiota”.

(Käännös: Isabel Bettinardi)