Kirjoittanut Pentti Paalu, kuvat Pentti Paalu

Matkamme tapahtui vuonna 2014 viikolla 9, eli siis helmikuun viimeisellä viikolla Etelä-Suomen hiihtolomaviikon jälkeen. Ajatuksena oli, että tällä kertaa kartoitamme myös talvikuukausien urheiluharrastusmahdollisuuksia Aronasta käsin.

Meillä oli koko viikon käytössämme vuokra auto, joka oli helposti vuokrattavissa Milano Malpensan kentältä. Tietenkin yrittivät vielä trokata kaikenlaista ylimääräistä vakuutusta sen jo etukäteen maksetun 120€n viikkovuokran lisäksi. Ja sitten vielä jouduimme saamamme hiihtokeskuksien selvitystoimeksiannon vuoksi ottamaan takaluukkuun lumiketjut (joista piti maksaa viikkovuokraa n 64€). Ylhäällä ajettaessa pitää näet olla lumiketjut takakontissa pahan kelin varalle, mikäli on ylittänyt lumiketjupakolla merkityn korkeuden.


Hiihto/laskettelumahdollisuuksia on sekä kerhohuoneistomme lähellä (1), että kauempana (2):


(1) Stresa Mottarone
Jos ei ole autoa käytettävissä, voi mennä aluksi junalla Stresaan (12 min, 2,70€, junia kulkee melko tiheästi). Stresan rautatieasemalta pääsee kävellen 10 minuutissa rantaa pitkin pohjoiseen rannassa olevalle gondolihissiasemalle (Funivie del Mottarone) Mottaronelle (1491 m) menevään gondoliin. Näitä gondoleita menee hiihtosesongin aikana 20 minuutin välein lounastaukoa lukuunottamatta. Edestakainen gondolilippu ylös maksoi 15,50€. Matkalla puolivälissä vaihdettiin uuteen gondoliin, jolla pääsi huipulle. (Jos laskettelee päivän, ilmeisesti samalla lipulla ovat gondolin lisäksi kaikki Mottaronen hiihtoalueen hissit käytettävissä). Ylhäällä oli lunta metrikaupalla. Tällä kertaa emme sumuisen kelin vuoksi tarkistaneet suksivuokrausmahdollisuuksia Mottaronen huipulla, vaan otimme sieltä vain pari kuvaa raporttiimme.

Faktoja Stresan Mottaronesta
- korkeus n 1400m
- 7 hissiä ja n 30 rinnettä
- rinnekartta: http://www.mottaroneski.it/it/mappa.php#
- muutama ravintola

(2) Hiihtokeskukset kauempana lännessä Alpeilla
Aronasta länteen kohden Ranskan rajaa löytyy useita suuria hiihtokeskuksia, joissa on isoja hiihtoalueita ja kaiken tasoisia rinteitä.
Lähimpänä on Macugnagan kylä. Sinne on noin puolentoista tunnin ajomatka kerhohuoneistostamme Aronasta. http://www.macugnaga.it/en/
Sitten on san Domenico: http://www.sandomenicoski.com/
Ja vielä Domobianca: http://www.domobianca.it/
Valitsimme n 2,5 tunnin ajomatkan päässä olevan Pilan hiihtokeskuksenpitkän retken kohteeksi, koska juuri siellä näytti (verkosta löytyvien webkamerakuvien ja muun säätiedon mukaan) olevan parhaat kelit retkipäivänämme.
Lähdimme torstai aamulla 7:30 kerhohuoneistolta liikkeelle etelän kautta koukkaavaa moottoritieketjua kohden Aostan laaksoa. Liikenne oli ruuhkatonta ja enimmäkseen pystyi ajamaan sallittua 130 km/t nopeutta. Matka moottoritietä Aostan teollisuuskaupunkiin sujui hyvin. Matkalla on kolme kappaletta kahden moottoritien risteystä, missä piti olla tarkkana, ettei käänny niissä härdelleissä väärään suuntaan. Aostan kaupungista olisi päässyt suoraan gondolilla ylös sinne Pilan hiihtokeskukseen, mutta valitsimme autolla ajamisen (n puoli tuntia) ylös pieniä serpentiinejä pitkin. Aika jännää, kun keli tuon kilometrin noususerpentiinien aikaan muuttui keväisestä täysi talveksi. Perillä Pilan hiihtokeskuksessa oltiin kymmeneltä. Siellä oli ilmaista parkkitilaa näin aikaisin vielä muutama paikka jäljellä. Aurinko paistoi upeasti ja leveä Pilan laakso näytti parhaita puoliaan.
Ei kun suksivuokraamoon, ja hikisen aherruksen jälkeen olivat monot jalassa, vuokrasukset kainalossa ja alueen hissilippu kaulassa. Sitten muutamaksi tunniksi laskettelemaan helppoja rinteitä, kun oli tarkoitus päästä kotiin ilman luuvaurioita. Rinteet olivat hyvin hoidetut ja rinneravintoloita riitti tasaisin väliajoin. Vietimme pääosan aikaa siellä ylhäällä kahdessa kilometrissa.
Neljän korvilla laskettiin alas takaisin Pilan hiihtokeskukseen auton luo ja lähdettiin paluumatkalle.

Faktoja Pilasta:
Pilan hiihtokeskus:
Pilan yleissivut: www.pila.it
Pilan hissikartta: http://www.pila.it/wordpress_desbn1j12/wp-content/uploads/2012/01/Pila_skirama.pdf
Matka Aronasta maksullista moottoritietä 185 km (2,5t autolla). Moottoritiemaksut 20e per sivu.

Hintatietoja:
Hiihtopaketti: sukset, sauvat monot: 23e päivä
Hissilippu: 30e päivä
Rinneravintolat: Spagetti 10e, olut 5e, panini 5e (superhyvä rapea, paikallista makkaraa sisällä, nam nam)

Yhteenvetona laskettelusta Arona tukikohtana totesimme, että päiväretkimatka (autossa 5 h ja mäessä 4 h) oli aika rasittava, mutta kyllä sen kerran-pari viikossa hyvin jaksaa. Jos säät sallivat useamman päivän laskettelun, tuntuisi siltä, että kannattaisi suosia tuota lähellä olevaa Stresan Mottarone vuorta, joka sekin sentään on 1400 m:n korkeudessa.

*************
Milano
Jalkapallo Serie A (Italian korkein jalkapallosarja)
Serie A:ssa pelaavan AC Milanin kotistadion San Siro on Milanon luoteispuolella, kuten Aronakin. Näin ollen sinne on helppo ajaa alle tunnissa Aronan kerhohuoneistostamme.
Niinpä talviviikkoon kannattaa yrittää sisällyttää tällainen peli, joka pelataan yleensä sunnuntaina illalla. Lipun voi hankkia netin kautta etukäteen. Koska ottelut pelataan niin muyöhään, että julkisilla kulkuneuvoilla ei enää kerkiä illkasi kotiin, on vuokra-autolla meno oikeastaan paras vaihtoehto ottelussa kääymiseen.
AC Milanin ottelulistat löytyvät täältä englanniksi: englanninkielisinä: http://www.acmilan.com/en/season/serie_a/calendar/

Meidän vierailuviikolla oli otteluvuortossa AC Milanon vieraana sarjaa johtava Juventus, jossa pelaa monta Italian maajoukuepelaajaa. Siispä koko 60000 hengen katsomo oli täynnä. Katsomon mylviminen on kokemus sinänsä, muta tällä kertaa nähtiin liskäksi paljon vauhjtia ja maalitilanteita.

********************

Omegna (Lago di Orta (10 km Aronasta)

Lago d'Ortan rannoilla ja matkalla Aronasta sinne on useita hiemoja kyliä ja kauniita maisemia. Omegnan kaupungissa kannattaa käydä ainakin Alessin trehdasmyymälässä ja Lagostinan Outletissa.

Alessin tehtaat ja tehdasmyymälä
Via Alessi 6, Omegna
Hintaesimerkki: sitruspuserrin 35€, sama Stockalla 63€
Stockan Alessi hinnat:
https://stockmann.com/fi/brandit/koti/alessi?cm_mmc_o=7BBTkw+-pcBypl*sBpbE+_y%C3%A4Epbf*v*v&gclid=COz1uJDO3LwCFWaQcgodBloAQQ#Odatedesc;
Lagustina Outlet, Omega
Via 4 Novembre, 372887 Omegna
67914 Coltello santoku 6"/15 cm
Lama in ceramica