Nuorisoristeily – paluu juurille

Nuorisoristeily – paluu juurille

Johtokunnan 2017 perustama tulevaisuustoimikunta katsoi taaksepäin päästäkseen eteenpäin. Pamaus perustettiin 127 vuotta sitten kielipoliittisen agendan varjolla, mutta muuntui nopeasti samanhenkisten teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain seuraksi, jossa tutustuttiin ja vaalitiin tuttavuuksia. Nykytermein verkostoiduttiin. Vielä 1980 -luvulla aktiivisilla jäsenillä oli tapana tehdä yritysvierailuja Pamausveljien luokse, mutta sittemmin tämä perinne on jäänyt.

Toimikunta päätti sekä elvyttää yritysvierailuperinteen että tutkia mahdollisuuksia muutenkin aktivoida vielä työelämässä mukana olevaa jäsenistöä. Päätettiin startata varapuheenjohtajamme Olli Joensuun johtamalla risteilyllä, josta kukaan ei pääsisi kesken kaiken karkaamaan.

Pamausveli Janne Mälkki toimi 11.1.2018 startanneen ”Nuorisoristeilyksi” nimetyn tapahtuman ensimmäisenä yritysisäntänä toivottaen 29 veljeä tervetulleiksi Tallink Siljan vieraaksi m/s Silja Europe -alukselle. Nuorison keski-iäksi kalibroitui 50 vuotta…

Tallink Siljan liikevaihto on kansainvälisessä vertailussa hieno: Yhtiö on tax free -myynnissä maailmanlaajuisesti sijalla 13, edellään ainoastaan tunnettuja kansainvälisiä lentokenttiä, ei ainuttakaan varustamoa. Matkustajaliikenteessä globaali sijoitus on komeasti pronssipallilla, sijalla 3.

Tietopaketin lisäksi haluamme lausua kiitoksen Jannelle ja Tallink Siljalle huokeasta hinnoittelusta, hienoista tarjoiluista ja kaikin puolin onnistuneista merimatkoista.

Paluumatka tehtiin m/s Tallink Megastarin kyydissä.Uudenkarhea laiva oli upea kokemus, semminkin, kun meidät oli varustamon toimesta plaseerattu business classiin nauttimaan meriretken hienouksista tarjoiluineen.

Retken aikana keskusteltiin aktiivisesti tulevaisuudesta, somen hyödyntämisestä tiedotuksessa ja verkostoitumisessa sekä monista muistakin ideoista, joiden osalta myös sovittiin, etteivät ne jää toteuttamatta. Porukalla oli hyvä tekemisen meininki ja se varmasti jatkuu myös tulevaisuudessa.

Tallinnassa kävimme tutustumassa paikalliseen keskisuureen asianajotoimistoon nimeltään Laus & Partners. Toimiston osakkaat Raivo Laus, Madis Kiisa ja Aleksi Arajärvi virkistivät meitä tarjoiluillaan ja kertoivat virolaisen järjestelmän hienoisista eroista verrattuna kotimaiseen oikeusjärjestelmäämme. He ovat avanneet toimiston myös Helsingin Erottajalla ja valmistautuvat näin osaltaan maidemme välisen yhteistyön tiivistymiseen, pääkaupunkejamme yhdistävän tunnelin tulevaisuudesta riippumatta. Myös paikallisen Ernst & Youngin (EY) johtaja antoi meille ystävällisesti pikatietoiskun viron yritysverotuksesta.

Aikataulumme Tallinnassa oli aiotusta poiketen hieman haastava, koska jouduimme tovin odottamaan Tallinnan päässä maihinnousua laivan punnituksesta johtuen… Se tehdään kuulemma kerran viidessä vuodessa…

Seuraavan yritysvierailun lupautui keväällä 2018 järjestämään Martela Oyj ja syksyn 2018 vierailun on määrä suuntautua logistiikkaklusterin vieraaksi länsirannikolla telakkateollisuuden huudeille. Tämä kaikki sovittiin siis retken aikana ad hoc!

Kuten yleensäkin Pamauksen reissuilla on tapana, niin tunnelma oli myös nyt alusta loppuun hieno, mutta karjalaisittain tietenkin samalla rempseän leppoisa. Uskomme, että tästä käynnistyy taas uusi luku Seuran historiassa. Mukana reissussa olleen Pamauksen historian (Veljet Viipurista) kirjoittajaa Seppo Tammista lainatakseni: Nyt ei vain kirjoiteta historiaa, nyt tehdään sitä!

teksti: Mikko Mikkola