Pamaus

Toiminta

Juuri nyt Pamaus Seura elää uutta nousukauttaan. Viimeisen vuosikymmenen aikana seuran jäsenmäärä on kasvanut vuosi vuodelta ja tällä hetkellä karjalaistaustaisia jäseniä on noin 850. Vuosittain seuraan on viime aikoina liittynyt yli 50 uutta jäsentä ja monet uudet jäsenet ovat pamauslaisia useammassa polvessa. Seuran aktiivisesta ja monipuolisesta toiminnasta voit lukea enemmän tältä sivulta.
Juhlaillallinen katettuna
Kuvaussa kokouksen juhlaillallinen katettuna.

 

Pamaus

Kokoukset

Seuralla on kaksi varsinaista kokousta, syyskokous Andreaksen ja Viipurin Pamauksen, päivänä 30.11 sekä kevätkokous maaliskuun kolmantena perjantaina. Talvikautena syys-, loka-, tammi-, helmi- ja huhtikuussa on kuukausikokous kolmantena torstaina useimmiten Karjalatalon alakerran salissa Helsingissä alkaen kello 18.00.

 

Kokousten vakio-ohjelmaan kuuluvat puheenjohtajan katsaus, korkeatasoinen kokousesitelmä ja yhteinen iltapala vilkkaan karjalanmurteisen haastelun säestämänä. Usein ohjelmassa on myös tietoisku jostain ajankohtaisesta aiheesta. Jäseniä paikalla on runsaasti, yleensä toistasataa.

 

Kokousesitelmät ovat olleet Seuran kokouksissa keskeisimpänä ohjelman osana yli sadan vuoden ajan. Ne käsittelevät monipuolisesti Viipurin ja karjalaisten historiaa, Suomen ja yksittäisten yritysten taloudellista kehitystä sekä ajankohtaisia muita aiheita. Vuosikokousesitelmissä on säännönmukaisesti tarkasteltu turvallisuuspoliittisia kysymyksiä. Esitelmöitsijät ovat erikoisalojensa parhaita asiantuntijoita. 

Uusin kokousesitelmä

Kuvassa pamausveljiä vuoden 2018 kevätretkellä Viipurissa.
Kuvassa pamausveljiä vuoden 2018 kevätretkellä Viipurissa.
Pamaus

Retket

Kokousten ja esitelmien lisäksi vuosittaisilla jäsenten yhteinen kevätretki on vuoden kohokohtia. Retkillä tutustutaan paitsi kulloinkin valittuun matkakohteeseen myös, ehkä tärkeämpänä, matkakumppaneihin.

 


Lähivuosina on käyty Itä-Lapissa, Ahvenanmaalla mm. Anders Wiklöfin vieraana, kierretty Päijännettä ja vierailtu Pietarissa. Aiemmin joka toinen vuosi vierailtiin ulkomailla, usein Seuran perustamiskaupungissa Viipurissa.

Viimeisin retki

Klubihuoneistot
Kuvassa klubihuoneistot Aronassa ja Viipurissa
Pamaus

Klubihuoneistot

Pamaus omistaa kolme upeaa klubihuoneistoa; Viipurin taiteilija-ateljeen sekä huoneistot Espanjan Fuengirolasta ja Italian Aronasta. Ne ovat varattavissa jäsenille ja heidän seurueilleen.

 

Taidekeskus Salmelan Wiipurin taiteilija-ateljee siirtyi vuoden 2017 aikana Pamaukselle. Huoneisto on toiminut taiteilijaresidenssinä vuodesta 2010 lähtien Lallukan asuin- ja liiketalossa Viipurin keskustassa.

 

Huoneistossa vaimonsa Marian kanssa asunut kauppaneuvos ja taidemesenaatti Juho Lallukka (1852-1913) oli Pamaus Seuran perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja.

 

Lallukan talo on yksi Viipurin kauneimmista rakennuksista ja sen on suunnitellut Allan Schulman (1863-1937). Kansallisromanttista tyyliä edustavan Lallukan toimitalon rakentaminen aloitettiin 1904 ja se avattiin kesällä 1906. Rakennus on entisöity ulkoapäin Venäjän museoviraston valvonnassa. Kiinteistössä ja huoneistossa on toteutettu mittava remontti vuosina 2006-2010. Klubihuoneisto sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa, samoissa tiloissa, joissa Juho ja Maria Lallukka asuivat.

 

Seuran Pohjois-Italiasta, Aronan kaupungista, jäsenien ja heidän vieraidensa käyttöön hankkima huoneisto vastaanotti ensimmäiset vieraat alkukeväästä 2012. Siitä lähtien on asunnossa vieraillut kymmeniä ja taas kymmeniä seuran jäseniä perheenjäsenten ja tuttavien kera. Arona-huoneistoa vuokrataan viikkoperusteisesti ja erityisesti kesäkausi on ollut loppuun varattu. Italian klubihuoneisto on pienessä ja sympaattisessa Aronan kaupungissa, kauniin Lago Maggiore-järven rannalla, josta onnistuu päiväretki helposti myös Sveitsin puolelle.

 

Pamaus Seura hankki keväällä 2019 Espanjan Aurinkorannikolta Fuengirolan kaupungista klubihuoneiston jäsenten käyttöön. Klubihuoneisto on kolmas laatuaan Aronan ja Viipurin lisäksi ja sen arvioitiin ennen kaikkea tarjoavan mahdollisuuden nauttia ympärivuotisesta auringosta ja lämmöstä. Huoneistoa korjailtiin ja varustettiin lomailua varten alkukesästä ja otettiin koekäyttöön heinäkuun puolessa välissä 2019.

 

Pamaus

Apurahojen myöntäminen

Ensimmäinen Pamauksen lahjoitusrahasto syntyi 1912, jolloin Juho Lallukka lahjoitti Seuralle 60 – päivänsä merkeissä huomattavan peruspääoman stipendirahastoksi nuorten teollisuuden- ja liikkeenharjoittajien opintomatkoja varten. Tämän jälkeen useat muut lahjoitukset ja huolellinen taloudenhoito ovat kasvattaneet Pamauksen hoidossa olevien rahastojen varallisuutta.

Rahastojen tuotosta jaetaan vuosittain apurahoja ja stipendejä. Näillä tuetaan vanhan Viipurin läänin alueella nyt olevien tai aikaisemmin olleiden oppilaitosten kaupan ja teollisuuden alan keskiasteen koulutusta. Pääsääntöisesti yksittäisille teollisuuden ja liiketalouden oppiaineiden opiskelijoille ei myönnetä stipendejä.

Lallukka
Pamaus

Taidekokoelma

Seuran Viipurin-kauden aikana hankittiin Pamauksen klubihuoneistoon merkittäviä taideteoksia, joista pääosa saatiin pelastetuksi sodan tuholta. Lahjoituksin karttunut taidekokoelma on nykyisin Lappeenrannan taidemuseossa.

Viipuri