Paluu Viipuriin!

Paluu Viipuriin!

Taidekeskus Salmelan Wiipurin taiteilija-ateljee on siirtynyt Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaukselle. Huoneisto on toiminut taiteilijaresidenssinä vuodesta 2010 lähtien Lallukan asuin- ja liiketalossa Viipurin keskustassa. Jatkossa huoneisto on Pamaus Seuran Viipurin klubihuoneisto ja se on edelleen taitelijoiden käytössä osan vuodesta.

 

Taidekeskus Salmelan Wiipurin taiteilija-ateljee on ensimmäinen suomalainen taiteilijaresidenssi Venäjällä ja toiminnan tarkoituksena on tukea taiteilijoiden työskentelyä ainutlaatuisessa ilmapiirissä. Residenssissä on vieraillut vuosittain kymmeniä eri alojen taiteilijoita. Huoneistossa vaimonsa Marian kanssa asunut kauppaneuvos ja taidemesenaatti Juho Lallukka (1852-1913) oli Pamaus Seuran perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja.

-On hienoa, että Pamaus saa nyt olla jatkamassa arvostetun puheenjohtaja Juho Lallukan työtä mahdollistaen taiteilijoiden työskentelyn residenssissä, kertoo seuran puheenjohtaja, talousneuvos Kalevi Luukkainen.

Lallukan huoneisto tulee toimimaan pääsääntöisesti Pamaus Seuran klubihuoneistona, jota tarjotaan seuran jäsenistön käyttöön heidän vieraillessaan Viipurissa. Pamauksella oli talvisotaan asti Viipurissa klubihuoneisto, joka toimi Viipurin suomalaisen liikemaailman jokapäiväisenä kokoontumispaikkana. Alkuperäinen klubihuoneisto Kurjenkadulla paloi Viipurin takaisinvalloituksen yhteydessä 1941

-Uudesta klubihuoneistoista tulee seuran kruununjalokivi, iloitsee puheenjohtaja Luukkainen

Seuralla on jo vuosien ajan ollut klubihuoneisto jäsenistönsä käytössä myös Pohjois-Italian Aronassa.

Lallukan talo on yksi Viipurin kauneimmista rakennuksista

Viipurilainen kauppiaspariskunta Juho ja Maria Lallukka olivat merkittävimpiä taidemesenaatteja Suomen historiassa. Juho kohosi paimenpojasta menestyväksi tukkukauppiaaksi ja kauppaneuvokseksi tukijanaan kauppiaan tytär, vaimonsa Maria. Lisäksi Juholla ja Marialla oli merkittävä rooli Viipurin kunnallis-, liike- ja taide-elämässä. Juho toimi mm. Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus ry:n puheenjohtajana vuosina 1902-1912 ja Viipurin kaupungin hallinnossa useita vuosia. Lisäksi hän avusti viipurilaista kulttuurielämää ja yksittäisiä taiteilijoita huomattavilla summilla.

Lallukan talo on yksi Viipurin kauneimmista rakennuksista ja sen on suunnitellut Allan Schulman (1863-1937). Kansallisromanttista tyyliä edustavan Lallukan toimitalon rakentaminen aloitettiin 1904 ja se avattiin kesällä 1906. Rakennus on entisöity ulkoapäin Venäjän museoviraston valvonnassa. Myös taiteilija-residenssinä toimiva asunto sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa, samoissa tiloissa, joissa Juho ja Maria Lallukka asuivat. Kiinteistössä ja huoneistossa on toteutettu mittava remontti vuosina 2006-2010.

Jäsenistölle löytyy lisätietoa varaamisesta jäsensivuilta (vaatii sisäänkirjautumisen).