Pamaus Seura on merkittävä alusta karjalaiselle yhteisöllisyydelle

Pamaus Seura on merkittävä alusta karjalaiselle yhteisöllisyydelle

Marraskuun viimeisenä eli Pamauksen päivänä Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamauksen jäsenet ja heidän avecinsa kokoontuivat vihdoin juhlimaan seuran 130-vuotista taivalta Kalastajatorpalle.

Pitkän pandemiajakson aiheuttama kohtaamisten puute näkyi juhlavelkana, jota koko 260 hengen juhlaväki lyhensi pitkälle yöhön, osa tuttujen kanssa kuulumisia vaihtaen ja osa villisti tanssien lappeenrantalaisen Bilebändi Overdriven tahdissa.

Tervetulotoivotuksessaan puheenjohtaja Olli Joensuu nosti esiin erityisesti yhteisöllisyyden järjestötoiminnan moottorina.

–        Pamaus tarjoaa merkittävän alustan yhteisöllisyyden toteutumiselle. Tämän näen merkittävänä tekijänä sille, että Pamaus Seuran toiminta kiinnostaa edelleen 130-vuoden jälkeen. Ja selittäjäksi sille, että jäsenmäärämme on ollut hyvin pitkään kasvussa ja jäsenmäärä on nyt 850 henkeä.

Olli purki puheenvuorossaan auki, miten yhteisöllisyys Pamauksessa syntyy usean eri tekijän kautta.

Ensinnäkin toiminnassa yhteisöllisyys liittyy paikkaan, Karjalaan, karjalaisiin sukujuuriin ja Seuran kotikaupunkiin Viipuriin. Ja karjalaiset juuret antavat loistavan lähtökohdan yhteisölliselle vuorovaikutukselle.

– Vai oletteko kuulleet puhuttavan tuppisuista karjalaisista? Yhteisöllisyys ja avoin muiden, vieraista kulttuureistakin tulevien, ihmisten kohtaaminen ovat arvokas osa karjalaista perinnettä. Sen toivoisi vahvasti leviävän kaikkialle.

Pamauksessa yhteisöllisyys liittyy myös aiheeseen, teollisuuden ja liikkeenharjoittamiseen. Jäsenet kokoontuvat kuukausittain kuuntelemaan laadukkaita kuukausiesitelmiä aihepiirin ympärillä ja tapaamaan vertaisia.

Kolmanneksi yhteisöllisyys Pamauksessa liittyy yhdessä tekemiseen, vuorovaikutukseen, ja keskinäisiin suhteisiin. Nämä ovat voimakkaita sidoksia, puheenjohtaja kiteytti loppuun.

uhlapuheessaan Elinkeinoministeri Mika Lintilä onnitteli Pamaus Seuraa pitkästä taipaleesta ja ihasteli seuran onnistunutta toimintaa Viipurissa ja Suomessa.

Juhlan kohokohtana palkinto karjalaisuuden hyväksi tehdystä työstä

Vuosijuhlan perinteisiin kuuluu arvostetun Pamaus-palkinnon saajan julkaiseminen. Pamauspalkintoa on jaettu viiden vuoden välein ja edellisellä kerralla 125-vuotisjuhlissa palkinnon sai Tuomas Hoikkala ja sitä ennen 2011 Karjala-lehden entinen päätoimittaja Antti O. Arponen.

130-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Pamaus Seuran johtokunta päätti jakaa kaikkiaan 10 000 euron suuruisen Pamaus-palkinnon kahtena viiden tuhannen euron suuruisena palkintona. Palkinnon karjalaisuuden hyväksi tehdystä työstä saivat Karjalatalon talonmies Arto Pöysti ja toimittaja, tietokirjailija Arvo Tuominen. Lue lisää tästä

Illan aikana nautittiin musiikista moneen otteeseen. Pamauksen oma kvartetti lauloi mm. serenaadin daameille ja oman laulutervehdyksensä juhlaan toi samana päivän aiemmin Lehtovaarassa perustettu Karjalaiset kulttuurileidit Leimaus kajauttaen Heilin Karjalasta. Lappeenrantalainen Bilebändi Overdrive herkisti juhlakansan ”Täällä Pohjantähden alla”-tulkinnallaan solistinaan Sonja Kangastalo. Loppuillasta bändi nostatti korkkarit kattoon aina puoleenyöhön asti.