Toiminta

Juuri nyt Pamaus Seura elää uutta nousukauttaan. Viimeisen vuosikymmenen aikana seuran jäsenmäärä on kasvanut vuosi vuodelta ja tällä hetkellä karjalaistaustaisia jäseniä on lähemmäs 800. Yksin vuonna 2018 seuraan on liittynyt yli 50 uutta jäsentä ja monet uudet jäsenet ovat pamauslaisia useammassa polvessa. Seuran aktiivisesta ja monipuolisesta toiminnasta voit lukea enemmän tältä sivulta.

Kokoukset

Juhlaillallinen-katettuna_wide.jpg

Seuralla on kaksi varsinaista kokousta, syyskokous Andreaksen ja Viipurin Pamauksen, päivänä 30.11 sekä kevätkokous maaliskuun kolmantena perjantaina. Talvikautena syys-, loka-, tammi-, helmi- ja huhtikuussa on kuukausikokous kolmantena perjantaina useimmiten Karjalatalon alakerran salissa Helsingissä alkaen kello 18.00.

Kokousten vakio-ohjelmaan kuuluvat puheenjohtajan katsaus, korkeatasoinen kokousesitelmä ja yhteinen iltapala vilkkaan karjalanmurteisen haastelun säestämänä. Usein ohjelmassa on myös tietoisku jostain ajankohtaisesta aiheesta. Jäseniä paikalla on runsaasti, yleensä toistasataa.

Kokousesitelmät ovat olleet Seuran kokouksissa keskeisimpänä ohjelman osana yli sadan vuoden ajan. Ne käsittelevät monipuolisesti Viipurin ja karjalaisten historiaa, Suomen ja yksittäisten yritysten taloudellista kehitystä sekä ajankohtaisia muita aiheita. Vuosikokousesitelmissä on säännönmukaisesti tarkasteltu turvallisuuspoliittisia kysymyksiä. Esitelmöitsijät ovat erikoisalojensa parhaita asiantuntijoita. 

Täältä pääset lukemaan kaikki kuukausikokousesitelmät

Uusin kuukausikokousraportti

Haluamme luoda lisäarvoa ja jakaa sitä reilusti
Puheenjohtaja Sture Fjäder, Akava. Kuukausikokous 21.4.2022.

Retket

kevätretkiasema.jpg

Kokousten ja esitelmien lisäksi vuosittaisilla jäsenten yhteinen kevätretki on vuoden kohokohtia. Retkillä tutustutaan paitsi kulloinkin valittuun matkakohteeseen myös, ehkä tärkeämpänä, matkakumppaneihin.

Vuorovuosin suunnataan kotimaahan ja ulkomaille. Tosin ulkomaan retki on usein ollut matka seuran entiseen kotikaupunkiin Viipuriin. Lähivuosina on käyty myös Ahvenanmaalla mm. Anders Wiklöfin vieraana, kierretty Päijännettä ja vierailtu Pietarissa.

Kuvassa pamausveljiä vuoden 2018 kevätretkellä Viipurissa.

Kaikki retkiraportit löydät tämän linkin takaa (vain jäsenille).

Klubihuoneistot

huoneistot.jpg

Pamaus omistaa kaksi upeaa klubihuoneistoa, toisen Viipurissa ja toisen Italian Aronassa. Ne ovat varattavissa jäsenille ja heidän seurueilleen. 

Taidekeskus Salmelan Wiipurin taiteilija-ateljee siirtyi vuoden 2017 aikana Pamaukselle. Huoneisto on toiminut taiteilijaresidenssinä vuodesta 2010 lähtien Lallukan asuin- ja liiketalossa Viipurin keskustassa.

Huoneistossa vaimonsa Marian kanssa asunut kauppaneuvos ja taidemesenaatti Juho Lallukka (1852-1913) oli Pamaus Seuran perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja.

Lallukan talo on yksi Viipurin kauneimmista rakennuksista ja sen on suunnitellut Allan Schulman (1863-1937). Kansallisromanttista tyyliä edustavan Lallukan toimitalon rakentaminen aloitettiin 1904 ja se avattiin kesällä 1906. Rakennus on entisöity ulkoapäin Venäjän museoviraston valvonnassa. Kiinteistössä ja huoneistossa on toteutettu mittava remontti vuosina 2006-2010. Klubihuoneisto sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa, samoissa tiloissa, joissa Juho ja Maria Lallukka asuivat.

Seuran Pohjois-Italiasta, Aronan kaupungista, jäsenien ja heidän vieraidensa käyttöön hankkima huoneisto vastaanotti ensimmäiset vieraat alkukeväästä 2012. Siitä lähtien on asunnossa vieraillut kymmeniä ja taas kymmeniä seuran jäseniä perheenjäsenten ja tuttavien kera. Arona-huoneistoa vuokrataan viikkoperusteisesti ja erityisesti kesäkausi on ollut loppuun varattu. Italian klubihuoneisto on pienessä ja sympaattisessa Aronan kaupungissa, kauniin Lago Maggiore-järven rannalla, josta onnistuu päiväretki helposti myös Sveitsin puolelle.

 

Katso kuvia Viipurin klubihuoneistosta

 

Katso kuvia Aronan klubihuoneistosta


 

Apurahojen myöntäminen

Ensimmäinen Pamauksen lahjoitusrahasto syntyi 1912, jolloin Juho Lallukka lahjoitti Seuralle 60 – päivänsä merkeissä huomattavan peruspääoman stipendirahastoksi nuorten teollisuuden- ja liikkeenharjoittajien opintomatkoja varten. Tämän jälkeen useat muut lahjoitukset ja huolellinen taloudenhoito ovat kasvattaneet Pamauksen hoidossa olevien rahastojen varallisuutta.

Rahastojen tuotosta jaetaan vuosittain apurahoja ja stipendejä. Näillä tuetaan vanhan Viipurin läänin alueella nyt olevien tai aikaisemmin olleiden oppilaitosten kaupan ja teollisuuden alan keskiasteen koulutusta. Pääsääntöisesti yksittäisille teollisuuden ja liiketalouden oppiaineiden opiskelijoille ei myönnetä stipendejä.

Lue lisää...

 

Taidekokoelma

 

Seuran Viipurin-kauden aikana hankittiin Pamauksen klubihuoneistoon merkittäviä taideteoksia, joista pääosa saatiin pelastetuksi sodan tuholta. Lahjoituksin karttunut taidekokoelma on nykyisin Lappeenrannan taidemuseossa.