Avainsuorituskykyä ei voi luovuttaa ulkomaille

Avainsuorituskykyä ei voi luovuttaa ulkomaille

Kevätkokoukseen oli saatu juhlavuoden kunniaksi esitelmöimään puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).

Kolme kertaa ylös

Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus ry:n virallinen kevätkokous pidettiin Karjalatalon juhlasalissa perjantaina 18.3.2016. Sääntömääräisessä kokouksessa muun ohella vahvistettiin Seuran ja sen rahastojen tilinpäätökset, jotka osoittavat Pamauksen talouden olevan hyvässä kunnossa.

Puheenjohtaja, talousneuvos, Kalevi Luukkainen avasi tilaisuuden ja kehotti Pamaus-veljiä nousemaan ensimmäisen kerran ylös laulamaan perinteisen Karjalaisten laulun. Se kajahti – uudesta Osmo’s Cosmoksen riehakkaasta versiosta poiketen perinteisellä sovituksella, mutta toki vähintään yhtä komeasti professori Reijo Pajamon säestäessä yli satapäisestä jäsenyleisöstä koostuvaa mieskuoroa.

Toisen kerran jäsenistö nousi ylös kunnioittamaan vuonna 2015 pois nukkuneita Pamaus-veljiään. Jäsenmäärä Seurassa on pysynyt loivalla kasvu-uralla viime vuodet, ollen nyt noin 750 jäsentä. Pamaus juhlii tänä vuonna 125 -vuotista taivaltaan. Juhlavuosi avattiin komeasti tammikuussa pidetyllä juhlaillallisella.

Kevätkokoukseen oli saatu juhlavuoden kunniaksi ja erityisesti läsnäolijoiden iloksi esitelmöimään puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.). Ministerin tullessa paikalle virallisen kokouksen päätyttyä, oli – keski-iältään ei enää ihan nuorisoikäisen jäsenistön – aika nousta kolmannen kerran ylös. Nyt kunnioittamaan ministerin saapumista.

Voimapolitiikka on tehnyt paluun Eurooppaan Ministeri Niinistön esitelmän aiheena oli ”Ajankohtaiskatsaus puolustuspolitiikasta”. Viimeaikaiset tapahtumat ja uutiset – realiteetit huomioiden, ministerin puheen sävy oli luonnollisesti pikemminkin tummasävytteinen kuin keväisen kepeä: ”Euroopan turvallisuustilanne kehittyy huolestuttavaan suuntaan jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Venäjän sotilaalliset toimet Ukrainassa kiristivät idän ja lännen välejä, johtivat taloudellisiin pakotteisiin sekä yleiseen sotilaallisen aktiivisuuden lisääntymiseen. Ääri-islamilainen ISIS on vallannut jalansijaa sekä ulottanut terrorinsa myös Euroopan maaperälle. Tämän vaikutukset tuntuvat laajasti koko Euroopassa − niin EU:n ulkorajoilla kuin kaikissa EU:n jäsenmaissakin.

Syyriasta on muodostunut uusi areena Venäjän ja länsimaiden väliselle kamppailulle. Tällä hetkellä näyttää, että Venäjä vähentää sotilaallista toimintaansa Syyriassa. Kaikesta päätellen Venäjä on saavuttanut Syyriassa operaatiolle asetetut tavoitteet.”

Ministerin näkemyksen mukaan voimapolitiikka on tehnyt paluun Eurooppaan. Turvallisuustilannetta tarkastellaan nyt suurvaltapolitiikan, sotilaallisten uhkien ja poliittisen vastakkainasettelun lähtökohdista.

Meillä kotimaassa on kuitenkin kaiken aikaa pidetty kiinni puolustuksemme perusperiaatteista; yleisestä asevelvollisuudesta ja koko maan kattavasta aluepuolustuksesta. Puolustusvoimien tehtävissä kansallinen puolustus on kaiken aikaa säilynyt ykkösenä.

Puolustusvalmiutta kehitettävä jatkuvasti

Tulevaisuus huolettaa kansalaisia monella tavalla. Uskottavan puolustuksen ylläpitäminen pitkän jatkuneessa taloudellisesti haasteellisessa tilanteessa vaatii keinovalikoimalta paljon. ”Joitain asioita voidaan tehdä myös kustannusneutraalisti, lainsäädäntöä kehittämällä.

Kertausharjoitukset ovat tehokas keino reserviin perustuvan puolustusjärjestelmämme valmiuden parantamiseen. Asevelvollisuuslakia ollaan muuttamassa siten, että jatkossa reserviläiset voidaan joustavassa valmiuden kohottamistarkoituksessa käskeä kertausharjoituksiin ilman nykyistä kolmen kuukauden valmistautumisaikaa. Samassa yhteydessä on tarkoitus myös kaksinkertaistaa nykyiset kertausharjoitusvuorokausien enimmäismäärät.”

Ministeri Niinistö valotti tulevaa lainsäädäntöhanketta. Samalla uusi lainsäädäntö mahdollistaa reservin nopean mobilisoinnin: ”Nyt tehtävät muutokset parantavat puolustusvoimien mahdollisuuksia reagoida turvallisuusympäristön nopeisiin muutoksiin ilman, että heti jouduttaisiin turvautumaan poikkeusolojen lainsäädäntöön.”

Puolustusministeri otti myös kantaa viime aikoina kovasti palstatilaa saaneeseen sotaharjoituksista nousseeseen kohuun: ”Lähes kolme viikkoa jatkunut uutisointi Suomessa järjestettävistä kansainvälisistä harjoituksista kulminoitui kolmeen harjoitukseen, joissa kaikissa on amerikkalaisia mukana.

Nämä harjoitukset ovat osa suurempaa harjoituskokonaisuutta Suomessa ja muualla. Meille on edullista, että läntiset kumppanimme tulevat tänne harjoittelemaan. Kaluston siirtäminen on kallista ja suomalaiset saavat harjoitella omalla maaperällään.

Nykyistä edelliset Suomen hallitukset ovat suhtautuneet näihin harjoituksiin kutakuinkin samalla tavalla kuin nykyinen. On hieman omituista, ettei edellisten hallitusten päättämistä harjoituksista kohistu lainkaan niin laajasti kuin kävi viimeisen kuukauden aikana.

Jos haluamme olla yksin täällä rakkaassa Suomessa, niin siihen tavoitteeseen pääsemme helpommin kuin uskommekaan. Minä en kuitenkaan halua, että Suomi jää tositilanteessa yksin. Siitä meillä on jo karvas kokemus talvisodasta ja toivon, ettei tämä enää toistu.”

Pamaus-veljien kysymykset

Puheensa päätteeksi ministerillä oli aikaa vielä vastata läsnäolijoiden kysymyksiin, jotka vaihtelivat jalkaväkimiinojen korvaamisesta Yhdysvaltain ja Venäjän tulevien presidenttien henkilöihin ja niiden vaikutuksesta puolustuspolitiikkaamme. Ja kaikkeen siltä väliltä.

Pohjoismainen yhteistyö ja sen mahdollinen muoto kirvoitti parikin eri kysymystä yleisön joukosta. Ministeri Niinistön vastausten perusteella eriasteinen yhteistyö pohjoismaisten Nato-maiden Norjan ja Tanskan sekä puolueettoman Ruotsin kanssa on hyvinkin mahdollista ja sitä tultaneen tiivistämään tulevaisuudessa. Kylmä tosiasia on kuitenkin se, että avainsuorituskykyä ei voi luovuttaa ulkomaille. Vaikka ministeri Niinistö tunnetaan Nato-kriittisenä, on hänen aloitteestaan hallitus valmistelemassa uutta Nato-selvitystä.

Kun kyse on viipurilaisesta seurasta, ei Venäjää koskevia kysymyksiä voitu välttää. Eikä ollut tarvekaan. Puolustusministerin kiteytetyn vastauksen perusteella Venäjä on tällä hetkellä stabiili valtio. Venäläisten viime vuosina tekemien kiinteistökauppojen osalta ministeri ei osannut kysyjälle vastata: Pilke silmäkulmassa hän totesi, että asia ei kuulu puolustusministeriön hallinnonalaan.

Varusmiesten huono kunto on puhuttanut suomalaisia viime aikoina: voiko huonosti Cooperin-testissä pärjäävä nörtti puolustaa uskottavasti isänmaata? Myös naisten hyödyntämisestä maanpuolustuksessa esitettiin ajankohtainen kysymys. Ministeri Niinistö vastasi puolustusministeriön olevan hereillä asian suhteen. Nörttien vahvuuksia pyritään hyödyntämään kouluttamalla heitä esimerkiksi kybersodankäynnin asiantuntijoiksi.

Vaikka Cooper-testien tulokset ovat nykyisin huolestuttavan kehnoja varusmiespalveluksensa aloittavilla nuorilla, on puolustusvoimat kuitenkin maan suurin kuntokoulu. Naiset ovat maallemme valtava voimavara. Jokainen kansalainen on maanpuolustusvelvollinen, vaikka pakollinen asevelvollisuus koskee tänä päivänä vain miehiä. Kansalaispalveluajattelua kannattaa kehittää rauhan aikana, sota-aikana se on käytössä joka tapauksessa.

Perussuomalainen puolue on tunnettu retoriikan taitajista. Niin myös amerikkalaiset poliitikot, joita eräässä kysymyksessä sivuttiin. Tällä kertaa voiton vei puolustusministeri Jussi Niinistö. ”Reki varsan kolaa”.

Teksti: Mikko Mikkola, kuvat: Pentti Paalu

Tags: