Donald Trump ei voittanut, vaan Hillary Clinton hävisi

Donald Trump ei voittanut, vaan Hillary Clinton hävisi

Huhtikuun kuukausikokousesitelmän piti kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg Tampereen Yliopistosta. Esitelmässään hän käsitteli syitä Donald Trumpin valinnalle sekä presidentin saavutuksia ensimmäisen sadan päivän ajalla.

Aluksi Forsberg kertoi Donald Trumpin lapsuudesta. Hänen isänsä aloitti kiinteistöbisneksen ja oli tiukka isä, Donaldin tuli ansaita taskurahaa tekemällä hanttihommia isänsä liiketoimissa. Donald Trumpin isää professori kuvaili vaatimattomaksi ja pidetyksi henkilöksi.

Donald Trump sen sijaan ei ole ollut vaatimaton ja hänet tunnettiin jo nuorena koulukiusaajana. Opiskeluaikojen jälkeen jo alle kolmekymppisenä hän aloitti liikemiesuransa.

Voidaan kysyä mitä Donald Trump tekee Yhdysvaltain presidenttinä ja olisiko se voitu ennustaa? Professori Forsberg kävi läpi monia syitä mitkä johtivat Trumpin valintaan. Alussa näytti, että hän on pelle jolla ei ole mitään mahdollisuuksia, eikä häntä voinut ottaa vakavasti.

Presidentinvaalien kampanjoinneissa nähtiin paljon yllätyksiä, kun tiettyjen hyvinä pidettyjen ehdokkaiden kannatus suli kampanjan aikana. Trumpin hyvä puoli oli, että häntä ei voinut ostaa, koska hänellä oli niin paljon omaa rahaa kampanjointiin ja hän myös pystyi pitämään kampanjaa yllä tehokkaasti koko ajan.

Trumpin viestit kiteytyivät suureen määrään erilaisia sloganeita, hän puhui lyhyitä lauseita ilman mitään selkeää poliittista linjaa. Lisäksi hän solvasi ja ivasi paljon erilaisia ryhmiä. Professori Forsberg uskoi, että solvaamalla ja pilkkaamalla Trumpia ei voida valita, mutta siitä tulikin osa hänen brändiään. Hänelle sallittiin paljon sellaista, mitä ei olisi muilta sallittu.

Populistisista sanomista eri ryhmät poimivat vain itseään kiinnostavat aiheet ja sivuuttivat muut. Protektionismi ja muurin rakentaminen puri tiettyyn ryhmään. Mutta samaan aikaan latinot äänestivät Trumpia, koska järkeilivät, ettei muurin rakentaminen koske heitä.

Samaan aikaan monet osavaltiot, Michigan, Ohio ja Wisconsin, jotka olivat normaalisti äänestäneet demokraattia, kääntyivät nyt Trumpin taakse. Näissä teollisuusosavaltioissa globalisaation myötä vanhan keskiluokan reaalitulot ovat laskeneet.

Dokumentaristi Michael Moore ennusti ennen vaaleja, että Trump voittaa. Hän seurasi äänestäjiä juuri Michiganissa. Trump nähtiin pelastajana petetyksi tulleelle keskiluokalle.

Yksi onnistuminen Trumpille oli, että hän pystyi pitämään republikaanien uskollisen äänestäjäkunnan uskovaiset takanaan, vaikka ei ollut kovin uskonnollinen ehdokas. He eivät osanneet äänestää muutakaan ja kun Trump vielä lupasi, että nimittää konservatiivisen korkeimman oikeuden tuomarin, niin tämäkin ryhmä pysyi uskollisena.

Kaiken kaikkiaan äänestäjät kokivat, että Trump tulee eliitin ulkopuolelta, vaikka oli itse oikeasti eliittiä. Mutta Hillary Clinton oli vielä enemmän nimenomaan monen vihaamaa poliittista eliittiä, jätti kylmäksi ja tuntui etäiseltä. Kampanjan aikana Clinton yrittti muuttaa imagoaan, mutta ei saanut äänestäjiä riittävästi taakseen. Donald Trump ei siis voittanut, vaan Hillary Clinton hävisi.

Vaihtoehtoiset totuudet kauden alun teemana

Presidenttikauden alku on tullut tunnetuksi erityisesti nk. vaihtoehtoisten totuuksien aikana. Hän on alkukautensa alla testannut monenlaisia keinoja siitä mikä on presidentin vs. instituutioiden voima, mm. yrittämällä asettaa maahantulokieltoa muslimimaista.

Trump on pikkumaisesti pitänyt tärkeimpänä, että hän on kaikkien aikojen suosituin presidentti. Hänellä on epäilty olevan jopa narsistinen persoonallisuushäiriö, jonka oireina ovat suuret käsitykset itsestään, ainutlaatuisuus, korostunut ihailun vaatiminen, empatian puute, ylimielisyys ja röyhkeys. Diagnoosin puuttuessa Forsberg kiteytti asian: Jos kävelee kuin ankka ja ääntelee kuin ankka, niin todennäköisesti on ankka.

Trumpin maailmankuvaa analysoitaessa, voidaan arvioida hänen avustajavalintojaan. avustajakseen. Varapresidentti Michael Pence on hyvin perinteinen ja konservatiivinen eikä luonteellaan uhkaa Trumpin mahtavuutta.

Ulkoministeriksi liike-elämästä valittu Exxonin toimitusjohtaja Rex Tillersson herätti ensimmäisen kuukauden ihmetystä kun häntä ei juurikaan nähty julkisuudessa.

Puolustusministeriksi valittu James ”hullu koira” Mattis puolestaan edustaa hyvin perinteistä sotilastyyppiä jopa siinä mielessä, että on enemmän kenttäkokemusta omaava ”maastopukusotilas” kuin uniformussa sotilasuraansa viettänyt.

Avustajavalinnoista eniten huolta etukäteen herätti päästrategi Steven Bannon, joka tunnetaan erittäin äärioikeistolaisena. Hänet kuitenkin Trumpin siirsi syrjään, koska rupesi näyttämään, että neuvonantaja on imagoltaan mahtavampi kuin presidentti itse.

Suhde Venäjään kiinnostava

Vaalien ratkettua Venäjällä on ollut spontaani ilo Trumpin valinnasta. Forsberg myös huomautti, että lähes kaikkia muita Trump on solvannut, mutta on jättänyt presidentti Putinin aina rauhaan. Professori pohti, että voiko Putinilla olla takataskussa joitain todisteita, joilla kiristää Trumpia.

Kuitenkin Syyrian ohjusiskun jälkeen on ääni kellossa vähän muuttunut. Sillä Trump pisti Putinin koville ja näyttää, että mitään akselia yli Euroopan valtioiden ei ole syntynyt USAn ja Venäjän välille.

Lopuksi professori Forsberg summasi, että erilaiset väitteet vaalikampanjan aikana olivat melko hälyttäviä, mutta pikku hiljaa niitä on vedetty takaisinpäin perinteisemmälle Yhdysvaltain linjalle, jopa aiempaa perinteisemmälle.

Teksti ja kuvat: Tomi Härmä

Tags: