Hullut vie maailmaa eteenpäin, viisaat koittaa pitää sitä pystyssä

Hullut vie maailmaa eteenpäin, viisaat koittaa pitää sitä pystyssä

Kurkijokiset sukujuuret omaava monitaituri Markku ”Mato” Valtonen piti otsikon mukaisen esitelmän Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus ry:n kuukausikokouksessa 17.2.2017.

Kuka?

Valtosta voi tituleerata monitaitoisen henkilöhistoriansa pohjalta harvinaisen monella ammattinimikkeellä, kuten: muusikko, radio- ja tv-esiintyjä, kirjailija, elokuvanäyttelijä ja tietenkin yrittäjä.

Hänet tunnetaan muun ohella Sleepy Sleepers ja Leningrad Cowboys -yhtyeiden johtohahmona yhdessä Sakke Järvenpään kanssa. Vuonna 1993 Leningrad Cowboys esiintyi yhdessä legendaarisen puna-armeijan kuoron kanssa Helsingin Senaatintorilla noin 70.000 kuulijalle keskellä kurjinta lama-aikaa. Kulttuurin saralla Valtonen on tunnettu myös lukuisista rooleistaan Aki Kaurismäen elokuvissa.

Värikkään ja pitkän uran varrelta löytyy muun muassa 10 vuoden rupeama Radio Cityn ”Pullakuskit” ohjelman vetäjänä, Lahden kaupunginvaltuuston jäsenyys ja eduskunnan varakansanedustajan paikka. Vuosituhanteen vaihteessa Valtonen toimi silloin kuuluisan IT-alan yrityksen Wapitin toimitusjohtajana ja sen jälkeisen IT-kuplan puhkeamisen aiheuttaman krapulan aikaan myös Linnanmäen vuoristoradan jarrumiehen roolissa.

Tämä vuoden 2000 Markuksikin valittu monitaitoinen persoona on haluttu ja kysytty puhuja.

Markku Valtonen sopi Pamauksen kuukausikokouksen puhujaksi erityisen hyvin sukujuuriensa ja monialaisen yrittäjätaustansa johdosta, unohtamatta Sleepy Sleepers yhtyeen vuonna 1977 julkaisemaa levyä nimeltään ”Takaisin Karjalaan”. Alun perin levyn nimi oli ”Karjala takaisin”, mutta tällä nimellä levy-yhtiö EMI ei uskaltanut sitä Kekkosen ajan Suomessa tietenkään julkaista. Levyltä löytyy muun muassa kappaleet “Kapina Wiipurin asemalla” ja “Anarkiaa Karjalassa”.

Mitä?

Valtosen esityksen yhtenä aiheena oli varmastikin kuulijoiden positiivinen ravistelu, minkä juuret perustuvat omaan kokemuspohjaan ja toisaalta haluun viedä sanomaa eteenpäin. Yhden maailman kuuluisimman piirroshahmon – Homer Simpsonin – monitulkintainen naama tuijotti Karjalatalon elokuvalakanasta yleisöä ja totesi: ”Aloittaminen on ensimmäinen askel kohti epäonnistumista!” Toisin sanoen ihminen on itsensä suurin jarru.

Suomalaisuus on voimavara, joka meidän pitää valjastaa käyttöömme. Suomalaisuuteen liittyy paljon asioita, joita tunnistamme, tunnustamme, hyväksymme tai emme. Olemme oma porukka, joka on ollut täällä pitkään yksikseen, käyttänyt omaa kieltään ja kulkenut keskenään näitä pitkospuita pitkin. Olemme Euroopan viimeinen metsästäjä-keräilijäkansa, jolla on 5% suurempi pää kuin eurooppalaisilla keskimäärin. Siinä lähtökohdat kiteytettyinä.

Suomalaiset ovat koulutettu kansa, jonka helmasyntinä voidaan kuitenkin pitää liiallista helppouden hakemista. Oma kehittyminen jää meillä helposti paitsioon, kun ei viitsitä kurottaa. Kansallinen kateus ja erityisesti katkeruus nakertavat sisintämme turhan usein. Valtonen mielellään tarjoaa katkeruuteen lääkkeeksi koiran filosofiaa: ”Jos et pysty syömään sitä, lisääntymään sen kanssa tai leikkimään sillä, kuse sen päälle ja poistu paikalta…” Kiteytettynä Valtosen mantrana on tältä osin kohottaa kansallista itsetuntemustamme ja itsetuntoamme: Jokainen on aika tärkeä tyyppi!

Tärkeistä yksilöistä riippumatta tai ehkä juuri siksi, ihminen on pohjimmiltaan kuitenkin hierarkkinen laumaeläin. Se lahottaa liian usein luovuutta. Leningrad Cowboys -yhtye pyrki aikanaan romuttamaan tämän hierarkian: Bändi ei toiminut, jos joku alkoi kukkoilla. Käytännön keinona koettiin hyväksi toimintatavaksi se, että jos jollakin nousi aine hattuun, keikkabussi pysäytettiin keskelle maantietä ja arvonsa ylentänyt henkilö sai löytää seuraavalle keikkapaikalle omin nokkinensa. Kuulemma tällainen tötterötukka muutaman päivän jaksoi asiasta mököttää, mutta rauha kuulemma aina palasi hieman parempana kuin aiemmin.

Hä?

Jos pitäisi pitää esitelmä, joka koostuisi ainoastaan yhdestä sanasta, lausuisi Valtonen: ”Yllätä!”.

Kansastamme noin 17% kuuluu ”luovaan luokkaan”. Se ei saisi kuitenkaan rajoittaa kaikkien muidenkin kansalaisten yllättävyyttä, kykyä yllättää. Yllättämisen aloittaminen on nimittäin tismalleen yhtä vaikeata kuin lenkille lähteminen…

Kuitenkin suomalaisilla on yllättämisen – ja sen kuuluisan hulluuden suhteen – hyvä kansainväliseen menestymiseen pohjaava historia. Vai mitä mieltä olette näistä: Aki Kaurismäki, hevimusiikki, Duudsonit, Kill Arman, Leningrad Cowboys, Angry Birds, Muumit ja Joulupukki! Ja lista jatkuu.

Lopuksi Valtonen kertoi teollisuuden- ja liikkeenharjoittajille tarkkaan varjellun liikesalaisuuden. Häneltä kysyttiin, miten ihmeessä Leningrad Cowboys sai puna-armeijan kuoron mukaan keikkailemaan ympäri maailmaa suomalaisten tötterötukkien kanssa. Vastaus on kylmäävän yksinkertainen: He kysyivät.

Teksti: Mikko Mikkola, Kuvat: Pentti Paalu

Tags: