Sähkön markkinamalli murroksessa?

Sähkön markkinamalli murroksessa?

Kuukausikokous 21.9.2023

Lokakuun kuukausikokousesitelmän piti Vice President Jussi Uskola Fortumilta. Puheenvuorossaan hän avasi pohjoismaisen sähkömarkkinan toimintaperiaatteita.

Uskola kertoi, että sähkömarkkina on vastaväitteistäkin huolimatta ehkä kaikista markkinahenkisin, koska pohjoismaissa joka päivä joka tunnille määritellään hinta kysynnän ja tarjonnan mukaan. Asiasta tekee vielä mielekiintoisemman se, että kun tuntihinnat on määritelty, niin sen lisäksi täytyy olla joka sekunti riittävästi sähköä.

Markkinahinnasta on tullut entistä enemmän sääriippuvainen. Muutokset ovat aiempaa nopeampia ja lisääntynyt tuuli- ja ydinvoima aiheuttavat nopeita hintaheilahteluita.

Fortum suojautuu heilunnalta, hintasuojauksen avulla joka vakauttaa tulosta, parantaa sen ennustettavuutta ja mahdollistaa pidempiaikaiset investoinnit. Tällä myös pystytään stabiloimaan osinko osakkeenomistajille.

Markkinamalli onkin mahdollisesti murroksessa. Tästä on maailmalta monenlaisia hyviä ja huonoja esimerkkejä.              

Fortum kannattaa Ruotsin hallituksen ajamaan kapasiteettimalliin siirtymistä. Siinä yhtiö, joka rakentaa uutta kapasiteettia verkkoon niin saa tiettyä hintaa esim. 10 vuotta.

Fortum ehdottaa, että mallissa luotaisiin keskitetty ennuste kapasiteetin tarpeelle, johon vastataan kapasiteettimarkkinalla.

Se toteutettaisiin kypsillä tekniikoilla, jotta saatavuus on varmaa. Teknologiat määrittelevä kehityspolku suunniteltaisiin yhteistyössä valtioiden ja käyttäjien kanssa. Lisäksi hankkeet toteutettaisiin instrumenteilla, jotka mahdollistavat investointien edullisen rahoituksen.

Lopuksi Jussi Uskola kiteytti, että tarvitaan lisää ydinvoimaa, lisää vesivoimaa ja lisää joustavuutta. Hän myös lupasi, että Fortum pyrkii rakentamaan mahdollisimman halvan sähköntuotantomallin suomalaisille.

Teksti: Tomi Härmä, kuvat: Ari Huovinen


Tags: