Sata vuotta viipurilaista yrittäjyyttä

Sata vuotta viipurilaista yrittäjyyttä

Syyskuun kuukausikokousesitelmän piti pamausveli Antti Kiikka kertoen mielenkiintoisen tarinan sukunsa sata vuotta kestäneestä Viipurista alkaneesta yrittäjyystarinasta. Antti Kiikka -nimi löytyy kolmesta polvesta, joten yritystoiminnan aloittanut Antti Kiikka oli esitelmöijän isoisä.

Suvun yrittäjätarina alkoi 1920  Tienhaaran Sikuritehtaasta, joka sijaitsi Tienhaaran Vanhalla Myllyllä, joka tuhoutui Talvisodassa. 1921 perustettiin Rakennusliike Pyramid, joka rakensi merkittävän määrän rakennuksia Viipuriin sekä Karjalan alueelle ja myöhemmin myös Helsinkiin ja muualle Suomeen.

Pyramidin valmistama ensimmäinen rakennus Viipurin Loikkalankadulla oleva Rautatieläisten talo.  Muita Pyramidin rakennuksia on valtava määrä, mm. julkisia Talikkalan koulu, Viipurin kaupungin sairaala, Viipurin naisten sairaala, Viipurin vesitorni, Viipurin kirjasto, ja Vakuutus Karjalan liiketalo. Lappeenrantaan Rauhan alueell rakennettiin Pyramidin suurin kokonaisuus, sisältäen mm. Rauhan piirimielisairaalan päärakennuksen ja Tiuruniemen sairaalan.

Helsingissä Pyramidin rakennuksia on mm. Eteläisellä Hesperiankadulla Keskuslaboratorio, Mechelininkadulla Sihvonlinna ja Kaisaniemessä katseen vangitseva entinen vakuutusyhtiö Elovaaran talo.

Pyramidin yhteyteen perustettiin lämpö- ja vesijohtoliike Oy Hydro Ab vuonna 1924 ja vuonna 1926 ostettiin Lennart Holmberg, joka myöhemmin yhdistettiin Teknos Tehtaat Oy:öön. Teknoksen tarina alkoi 1950 Teknos Tehtaat -nimellä, joka on nykyään nimellä Teknos Oy. Teknoksesta 1980 syntyi muoviteollisuuden spin-off Premix Oy

Antti Kiikka kertoi myös oman yrittäjätarinansa. Valmistuttuaan Helsingin Kauppakorkeakoulusta 1970 hän aloitti Teknos Maaleilla vientipäällikkönä, toimi myöhemmin kaupallisena johtajana ja varatoimitusjohtajana. Premixin puikkoihin hän siirtyi heti sen perustamisesta ja toimi hallituksen puheenjohtajana vuodesta 1986 vuoteen 2016. Toimitusjohtajuudesta hän luopui jo 1997.

Esitelmässään Antti Kiikka jakoi myös oppejaan yrittäjämatkan varrelta. Vaikeimpana rastina perheyrityksessä hän nosti sukupolvenvaihdoksen, käyttäen esimerkkinä kaikkia suvun Antti Kiikkoja, joille yritys oli kuin omasta lapsesta luopumista, Antti Kiikalle Pyramidista, Antti Osmo Johannes Kiikalle Teknos ja Antti Juhani Kiikalle Premix. Kaikki suvun neljännen polven edustajat ovat nykyään yrittäjiä suvun yhtiöissä.

Tärkeänä pamausveli Antti Kiikka piti oikeiden asioiden tekemistä oikeaan aikaan, ei liian aikaisin, mutta kuitenkin riittävän ensimmäisenä. Tätäkin tärkeämmäksi nousi ihmiset, että oikeat ihmiset on oikeissa tehtävissä, vastuun määrä on kullekin sopiva ja työnkiertoa on sopivasti. Lisäksi verkostoitumisen tärkeys yritystoiminnassa takaa, että oikeat ihmiset ovat auttamassa oikealla hetkellä. Tekemisen palo yrittäjänä ja koko henkilöstössä viimeistelee onnistumisen.

Teksti: Tomi Härmä, kuvat: Antti Kiikan esitys

Tags: