Suomen talouden näkymät eduskuntavaalien lähestyessä

Suomen talouden näkymät eduskuntavaalien lähestyessä

Vuoden ensimmäisen kuukausikokouksen esitelmän piti valtiosihteeri Raimo Sailas. Puheenvuorossaan hän keskittyi erityisesti globaaliiin talouteen sekä Euroopan ahdingoon muun maailman taloudellisen kehityksen ollessa positiivisempaa.

Eduskuntavaalien lähestyessä puheenvuoron ytimessä oli luonnollisesti myös Suomen tilanne. Erityisen huonona hän piti sitä, että tällä hetkellä Suomi ottaa velkaa menojen katteeksi eikä investointeihin. Tämä ei voi jatkua ja tarkoittaa väistämättä suuria leikkauksia.

Valtiosihteeri Sailas peräänkuulutti järeitä toimia valtion talouden saamiseksi tasapainoon. Samalla hän kuitenkin pelkäsi, että hallituksella ei ole rohkeutta tehdä tarvittavia toimenpiteitä, koska valmistaudutaan vaaleihin. Viennin virkistämiseen Sailas erityisesti peräsi vahvoja toimia Suomen kilpailukyvyn kasvattamiseksi. Keinoiksi hän esitti maltillista palkkaratkaisua ja työeläkemaksujen alentamista.

Raimo Sailas oli huolissaan myös kuntien mahdollisuudesta suoriutua tehtävistään, ilman että kuntaverotus nousee merkittävästi. Hän korostikin uuden hallituksen roolia, jotta kuntauudistukseen saadaan määrätietoinen ote nopeasti vaalien jälkeen.

Teksti: Tomi Härmä, kuvat: Pentti Paalu

Tags: