Suomen taloushistorian tuhoisimmat vuosikymmenet: onko mitään opittu

Suomen taloushistorian tuhoisimmat vuosikymmenet: onko mitään opittu

Syyskuun kuukausikokouksen esitelmän piti kanslianeuvos, KHT Yrjö Tuokko. Hän kertoi oman näkökulmansa 80- ja 90-luvun tapahtumista ja korosti puhuvansa erityisesti yrittäjän näkökulmasta.

Tuokko kertoi, että 1986 vapautettiin ulkomaiset luotot telakoille ja suuryrityksille ja 1987 kaikille yrityksille. Hän kertoi että tämän jälkeen pankit lähtivät myymään rahaa yrittäjille: ”Ottakaa ulkolaista luottoa, se on niin edullista. Korkoero on niin suuri, että kestää minkälaisen devalvaation tahansa.” Pk-sektorin yrityksille tarjottiin siis lainaa helppoheikkimäisesti ja nämä olivatkin lukumäärältään suurin valuuttalainojen ottaja.

Lainanannon seurauksena, vuoteen 1991 mennessä, eli runsaassa kolmessa vuodessa, ulkomaisen rahan määrä viisin-kuusinkertaistui. Vasta 1991 vapautettiin ulkomainen luotonotto tavallisille ihmisille.

Yrjö Tuokko kertoi, että 1990-luvulla 48 500 yritystä meni konkurssiin. Viime aikojen historiassa vain sota ylittää 90-luvun laman vaikutukset, tilanne vaikutti ja vaikuttaa yhä lähes 1 500 000 miljoonan suomalaisen elämään. Kyseessä oli siis suurin omaisuuden uusjako Suomessa.

90-luvun pankkikriisin yhteydessä pankkien luottotappiot nousivat 85 miljardiin markkaan. Säästöpankkijärjestelmä mureni, 50% liikepankkitoiminnasta myytiin Ruotsiin. Veronmaksajat maksoivat kaiken, valtio velkaantui 1993-1996, pankkituki 1990-luvulla oli yhteensä n. 50 mrd markkaa Lopputuloksena laajoista säästöpankkioikeudenkäynneistä ei saatu rahoja takaisin ja heräsikin kysymys, mitkä ovat vastuunkantajien velvollisuudet ja vastuut. Tuokko esitti kysymyksen, miksi tätä ei ole liiemmälti käsitelty julkisuudessa?

Esityksessään Tuokko kävi läpi suurimmat markka-ajan miljardimokat ja yritykset, joiden kehitys ja tulevaisuus olisi voinut olla parempi ilman virheitä:

Valco: Kaikki hallituksen jäsenet olivat riippuvaisia yhtiöstä, normaali hallintosääntö unohdettiin. Toimitusjohtaja toimi myös hallituksen puheenjohtajana ja jäsenet olivat hänen alaisiaan.

Wärtsilä Meriteollisuus

Hankkija/Novera: Vauhtisokeus ja kasvuhalukkuus mursivat vanhan perinteisen yrityksen

Eka-Yhtymä: Pyrkimys Amerikan valloitukseen Hakalla.

SKOP: Suomalaisen liikepankkitoiminnan myynti Ruotsiin

Sonera: Umts-kaupat

Metsä-Serla: Ruotsista ostetusta liiketoiminnasta tulleet tappiot

Stora-Enso

Nokia: lunasti amerikkalaisilta sijoittajilta 19 miljardilla omia osakkeitaan ja mitätöi ne osakkeet.

Lopuksi kanslianeuvos Tuokko mainitsi, että listaa voisi jatkaa vielä pidemmälle. Samalla hän ilmaisi huolensa nykytilanteesta, jossa esim. terveydenhuollosta suuri osa on ulkomaisten pääomasijoittajien käsissä.

Tietoiskun kokouksessa piti tutkija FM Seppo Tamminen Spiritus Historiae Oy:sta aiheenaan Pamauksen 125-vuotishistoria. Hän kertoi ensi vuonna ilmestyvästä teoksesta ja sen tekemisen vaiheista. Tamminen valotti paikalla olleille veljille jo monta mielenkiintoista tarinaa tulevasta kirjasta.

Teksti: Tomi Härmä, kuvat: Tomi Härmä

Tags: