Suomi 100 vuotta -juhla

Suomi 100 vuotta -juhla

Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus juhli 100-vuotiasta Suomea gaalaillallisella talvisodan syttymisen ja Pamauksen päivänä torstaina 30.11. Juhlapuheessa entinen puolustusvoimain komentaja, kenraali Gustav Hägglund kehotti pitämään huolen itsenäisestä puolustuksesta myös jatkossa.

Pamauksen päivän juhla aloitettiin nostamalla malja 100-vuotiaalle Suomelle Karjalatalon Juhlasalissa. Puheenjohtaja Kalevi Luukkaisen avattua tilaisuuden, nuiji viestintäneuvos Jaakko Paavela sääntömääräisen kokouksen tehokkaasti läpi ja päästiin aloittamaan varsinainen juhla laulaen yhdessä Karjalaisten laulu.

Illan viihteellinen osuus sai nauruhermot nykimään kun Evakkoreki 2 pamautettiin lavalta Erkki Liikasen, Pertti Araviidan ja haitaristi Mika Huusarin voimin. Itsekin Pamauksen jäsen Pertti Araviita toimi tarinassa kertojana ja Erkki Liikasen viihteelliset laulunumerot saivat rinnalleen tapahtumia historiasta, evakkojen elämänmatkan varrelta.

Ruokailun lomassa tunnelmaa siivitti veteraanikuoro, jonka keski-ikä oli kunnioitettavat 94 vuotta. Lähes 170 pamausveljeä kuunteli aivan hiljaa kun kuoro päätti esityksensä Veteraanin Iltahuutoon Reijo Pajamon johdolla.

Kolmen ruokalajin illallisen oli loihtinut Karjalatalon ravintoloitsija Pekka Pärssinen. Pääruuan jälkeen oli vuorossa juhlapuhe, jossa kenraali Gustav Hägglund kehotti olemaan ylpeä suomalaisuudesta.

Talvisodan syttymisen päivänä kenraali sanoi, että Suomen varsinainen yhdistyminen nähtiin vasta talvisodan alkaessa kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen. Kansa yhdistyi yhdeksi ja maailmanlaajuisesti Suomi oli toisessa maailmansodassa aivan omassa luokassaan kun meitä ei miehitetty.

Erityisen tärkeänä Suomen nykyiselle maanpuolustustahdolle ja yleiselle mielipiteelle kenraali pitikin sitä, että veteraanit näyttivät sodassa, että Suomea voi puolustaa. Puolustusvoimain entinen komentaja Hägglund kehotti varmistamaan, että yleinen asevelvollisuus pysyy myös jatkossa:

– Suurin osa Euroopan maista on ajanut alas puolustuksensa ja palkanneet jonkun pienen pirteän porukan. Suomessa sen sijaan halutaan puolustaa isänmaata. Onko mitään korkeampaa kuin että on valmis uhraamaan henkensä, kysyi kenraali Hägglund.

Muiksi ohjeiksi tulevaisuuteen hän lisäsi, että suhteet Yhdysvaltoihin pitää pitää hyvinä ja EUn yhteisen puolustuksen varaan ei voi laskea ainakaan vielä.

Karjalan palauttamisen suhteen kenraali tähdensi, että Pietari on rajaa lähellä oleva puolustuksellisesti tärkeä 300-vuotias suurkaupunki, jonka historiassa on vain 19 vuotta kun Karjala ei ole ollut Venäjän hallinnassa. Tämän takia hän ei pitänyt kysymystä ajankohtaisena.

Suhteista Venäjään muuten kenraali totesi, että ”tossa se Venäjä on ja pysyy” ja listasi kolme syytä miksi Venäjän ei kannata hyökätä Suomeen. Ensinnäkin suhteet Suomeen ovat sekä poliittisesti että kaupallisesti Venäjälle hyödylliset. Suomi ei myöskään uhkaa Venäjää kun ei kuuluta Natoon. Kolmannessa syyssä palattiin veteraanien urotekoihin:

– Suomeen ei kannata hyökätä koska täällä saa turpiinsa, kenraali Hägglund muistutti juhlapuheensa lopuksi.

Tags: