Viro haluaa leveän hymyn!

Viro haluaa leveän hymyn!

Huhtikuun kuukausikokouksen esitelmää oli kutsuttu pitämään Viron Suomen suurlähettiläs Harri Tiido. Hän kertoi, että olisi ollut jo eläkeiässä, mutta hänet pyydettiin vielä Suomeen, koska oli vaikeuksia löytää suomea osaavaa suurlähettilästä.

Suurlähetttiläs Tiido aloitti kertomalla Viron taloustilanteesta. Talouskasvu oli viime vuonna 3,9% ja ennuste tälle vuodelle on 2,7% eli Viron talous kasvaa nopeammin kuin EU:ssa tai Suomessa.  Myös työttömyysaste on Suomea alhaisempi. Esimerkiksi kolmannes virolaisista rakennusmiehistä on palannut Suomesta takaisin Viroon, koska palkkaero ei ole enää niin suuri.

Myös turistien määrä on Virossa laskenut n. 9%, mikä johtuu erityisesti suomalaisten määrän vähenemisestä. Suurlähettiläs piti syynä Suomen hyvää taloustilannetta, erityisesti nuorten virolaisten vähentynyttä suomen kielen taitoa sekä yksinkertaisesti sitä, että 93% on jo käynyt Virossa ja halutaan uusia kokemuksia.

Suomalaisten määrän laskua on pystytty paikkaamaan muualta tulevilla. Kasvavana ryhmänä ovat aasialaiset turistit, jotka matkustavat yleensä Suomen kautta.

Kansantaloudellisesti Viro tavoittelee talouskasvun kiihdyttäjäksi ”isoa smileytä” eli leveää hymyä. Tämä taloustieteen teoria painottaa tuotantoprosessin alku- ja loppupään osia, jotka tuottavat kansakunnalle enemmän lisäarvoa. Varsinainen tuotantovaihe voidaan tehdä halpatyövoimalla, eikä siitä ole järkevä lähteä rakentamaan kilpailuetua.

Tiido kertoikin, että he haluavat yrityksiä, jotka tekevät Virossa myös tuotekehitystä sekä globaalia brändinrakennusta ja markkinointia. Esimerkkinä hän käytti Ericssconia, joka käyttää Viroa vain halpatyövoiman maana, he tuovat ison osan viennistä, mutta vain pienen osan bruttokansantuotteesta. Ekotek sen sijaan tekee paljon tuotekehitystä ja markkinointia Virossa.

Virosta ja virolaisista suurlähettiläs Harri Tiido kertoi myös, että ongelmana heillä on väestön vanhentuminen ja väestön määrän vähentyminen. Vuoden 2019 alussa virolaisia oli 1,3 miljoonaa ja ainoa positiivinen kehitys väestömäärään tulee maahanmuuton kautta.

Venäläisiä tai venäläisiä juuria omaavia henkilöitä on nykyisin n. 330 000.  Heidän tärkein erilaisuutensa on luonnollisesti suhtautuminen Venäjään. Virossa asuvista venäläisistä 71% saa tietonsa Venäjän TV:stä. Suurlähettilään mukaan Putinia äänestetäänkin suhteessa enemmän Virossa kuin Venäjällä, Ukrainassa tai Valko-Venäjällä, mutta he eivät kuitenkaan halua muuttaa Venäjälle.

Harri Tiido näkee, että Viron turvallisuustakuu Nato-maana on yhteistyö ja hyvät suhteet Venäjän kanssa.

Virossa käytiin maaliskuussa 2019 parlamenttivaalit. Vaalien alla eniten kannatusta oli keskustapuolueella, mutta kävi niin että opposition reformipuolue sai eniten paikkoja ja sosiaalidemokraatit menettivät viisi paikkaa. Eniten lisäpaikkoja sai kansalliskonservatiivinen Ekre, joita on verrattu perussuomalaisiin, mutta Tiidon sanoin ”perussuomalaiset ovat pyhäkoulupoikia”

Tuloksen selvittyä keskustapuolue oli sopinut vaaliyönä, että tehdään keskustaoikeistolainen hallitus eikä anneta vaalien voittajan muodostaa hallitusta.

Mutta mitä tapahtuikaan tämän jälkeen. Kun hallitus muodostettiin, niin reformipuolue nousi vielä lisää ja Ekren kannattajat eivät tykänneet, että keskustan kanssa mentiin hallitukseen ja Ekren kannatus laski.

Yleiseurooppalaisesti suurlähettiläs Harri Tiido halusi vielä korostaa, että puhuttaessa populismin noususta, hän näkee, että oikeasti kaikki puolueet ovat populisteja. Sen sijaan muutosvoima on eliitin vastaisuus, kansa katsoo, että eliitti ei kuuntele kansaa. Varallisuus jakaantuu kansalaisten mielestä väärällä tavalla ja keskiluokka jo tuntee, että he eivät nouse vaan menee alaspäin. Tämä puolueiden tulisi huomioida.

Teksti: Tomi Härmä, kuvat: Pentti Paalu

Tags: